Reden omvallen hijskraan in Zevenhuizen ‘een raadsel’

19 september 2018 | Vorige week viel in Zevenhuizen een hijskraan om. De toedracht voor het omvallen is nog onduidelijk.

Eén van de stempels zakte weg

Geen doden, geen gewonden. Toch roept het kraanongeval in Zevenhuizen allerlei vragen op bij Boer BV, de verhuurder van de kraan die vorige week plots omviel tijdens het plaatsen van kozijnen in een nieuwbouwwijk.

‘Met hoofdaannemer Heijmans onderzoeken we het ongeval. Wij weten dat één van de stempels wegzakte, maar hoe dat heeft kunnen gebeuren is voor ons nog een raadsel’, verklaart Hans Boer, directeur van de materieelverhuurder.

Foto: bouwmachines.nl

Krappe ruimte voor hijskranen in binnensteden

Uit onderzoek bleek eerder dat hijskranen in binnensteden vaak te weinig ruimte hebben. Minister Ollongren wil daar iets aan doen. Wanneer ze het Bouwbesluit aanpast, is niet bekend. Om ongelukken met kranen te voorkomen, bestaat er een Richtlijn Torenkranen. Of die richtlijn in Zevenhuizen is nageleefd, is onduidelijk.

De omgevingsveiligheid bij bouwprojecten staat ter discussie sinds een dodelijke ongeval in Den Haag tijdens de renovatie van het oude VROM-gebouw, en het hijsdrama in Alphen aan den Rijn. Bij beide incidenten speelde ‘de hijskraan’ een hoofdrol.

Meer lezen

Op bouwmachines.nl is het hele artikel te vinden, met daarbij ook een filmpje van de omgevallen hijskraan.