Een wirwar onder de grond

De wereld onder de grond zien we vaak niet, maar is wel degelijk iets om rekening mee te houden bij bouw- en infraprojecten. Alles wat we bovengronds bouwen, heeft ondergronds zijn weerslag. En hoe complexer de wereld boven de grond, hoe complexer ook de wereld eronder. Onderstaande foto's laten iets van die complexiteit zien.

Conditionering Stationsgebied Utrecht

Onderstaande foto’s zijn genomen tijdens de conditionering van het Stationsgebied in Utrecht.

Conditionering wordt door Infrasite.nl als volgt gedefinieerd: “…het treffen van voorbereidingen zodanig dat aan de voorwaarden (condities) voldaan is om met het daadwerkelijke bouwen te kunnen beginnen.” Meer over conditionering lees je hier.

De foto’s laten de grote hoeveelheid aan kabels zien die er op sommige plekken onder de grond liggen. Dit maakt conditionering op zulke plekken dan ook een tijdrovende klus.

Foto’s: Ferry Theunisse

900-kabel van KPN: draadje voor draadje

Minstens zo tijdrovend is het werk aan een zogenaamde 900-kabel van KPN. Deze zie je hieronder.

In de kabel zitten 900 koperen draadjes die omhuld zijn met kunststof. Soms is het nodig om de kabel te verleggen en moet deze door midden. Om zo’n kabel weer aan elkaar te zetten moet elk koperen draadje weer opnieuw aan elkaar geknoopt. Een monteur is hier ongeveer één week mee bezig.

Foto’s: Ferry Theunisse

BLVC bij kabel- en leidingprojecten

In ons BLVC-blog over Kabels en leidingen zetten we uiteen waarom kabel- en leidingprojecten bijzonder zijn als het gaat om BLVC. We zetten er ook in uiteen welke maatregelen je kunt nemen om de overlast te beperken.