7 februari a.s.: Masterclass Smart Mobility

‘Handreikingen voor een effectieve bereikbaarheidsaanpak met smart mobility’

18 januari 2019 | De mobiliteit in Nederland neemt enorm toe, met alle verstoringen van dien. Daar komt bij dat Nederland voor een enorme golf van onderhouds- en renovatiewegwerkzaamheden staat, wat nog meer verstoringen gaat veroorzaken. Welke slimme en effectieve maatregelen zijn mogelijk om de hinder zo veel mogelijk te beperken?

Masterclass van XTNT aan de hand van voorbeelden uit de praktijk

Adviesbureau XTNT verzorgt op 7 februari een Masterclass over Smart Mobility in Utrecht. Als adviesbureau heeft XTNT de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in concrete projecten, die zij via de Masterclass met een breder publiek willen delen. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden geven zij tips over hoe je een concrete bereikbaarheidsaanpak kunt vormgeven, die traditionele maatregelen combineert met smart mobility.

Doelgroep

De Masterclass is bedoeld voor wegbeheerders (en waarschijnlijk ook projectmanagers) die betrokken zijn bij de voorbereiding en de uitvoering van infrastructurele projecten.

Waar en wanneer?

Donderdag 7 februari 2019, tussen 10.00 en 16.00 uur.
Locatie: XTNT, Sint Jacobsstraat 16 in Utrecht. Dit is op loopafstand van NS-station Utrecht CS en er zijn parkeergarages in de nabije omgeving.

Bron: XTNT

Smart mobility: wat en waarom?

Smart mobility is een verzamelnaam voor allerlei innovatieve maatregelen die je kunt inzetten om de doorstroming en de bereikbaarheid van een gebied tijdens wegwerkzaamheden te verbeteren. Je kunt dan denken aan tools als de inzet van Google Maps, pushberichten, verkeersapps, sociale media en communitybuilding.

Deze tools zijn gericht op het tijdig informeren van weggebruikers over de bereikbaarheid van een gebied waar zij zich in bevinden, of naar toe reizen. Met deze actuele informatie kunnen zij eventueel hun route aanpassen en zijn ze in ieder geval op de hoogte van de actuele verkeerssituatie. Hierdoor ontstaat er minder hinder en krijgt je project een groter draagvlak bij zijn omgeving.

Programma

Het programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur en een lunch is bij het programma inbegrepen. Tijdens de masterclass wordt ingegaan op vragen als:

Situatieanalyse

Hoe is een bepaald project gesitueerd in een gebied? Wie rijdt er allemaal en waarom? Welke knooppunten worden geraakt? Wat is de waarde van floating car data analyses, hoe kun je deze toepassen en welke tools zijn daarvoor beschikbaar?

Community Building en Stakeholdermanagement

Welke groepen zijn belanghebbend bij het project en welke hebben last van de uitvoering? Welke werkgevers ondervinden hinder tijdens de uitvoering en op welke manier kunnen zij worden betrokken? Hoe kun je social media inzetten voor het betrekken van stakeholders, weggebruikers en/of omwonenden? En welke moderne tools kun je inzetten om een community met deze groepen te bouwen en te onderhouden.

Hinderbeperkende maatregelen in de uitvoering

Welke innovatieve hinderbeperkende tools zijn nu al beschikbaar? Wanneer zijn ze geschikt om in te zetten (en wanneer niet)? Welke innovatieve communicatiekanalen zijn beschikbaar? Hoe ziet een ‘campagneachtige’ aanpak eruit in een Minder Hinder project? Er wordt ingegaan op het tijdelijk aanpassen van navigatieapps en het versturen van pushberichten naar de smartphones van de weggebruikers op ‘jouw’ weg.

Meer informatie

Meer informatie over de Masterclass, de sprekers, de kosten en hoe je je kunt inschrijven, vind je hier.

Als je meer lezen wil lezen over Smart Mobility, bekijk dan eens het artikel ‘Verkeershinder bij werkzaamheden kan flink worden verminderd‘. Hierin lichten experts van XTNT een aantal Smart Mobility tools nader toe.