Foto-expositie op 250 meter lang bouwhek

Op de Amsterdamse Zuidas is op 7 maart 2019 een foto-expositie van wel 250 meter lang geopend. De expositie is gemonteerd op een bouwhek van wel 250 meter lang en bestaat uit een fotoserie getiteld 'Streets of the Worlds'.

Alle hoofdsteden van de wereld zijn vertegenwoordigd

Fotograaf Jeroen Swolfs maakte de foto’s voor de serie ‘Streets of the World‘ in alle hoofdsteden van de wereld. Dat zijn er maar liefst 195! Jeroen Swolfs deed er 7 jaar over om in elke hoofdstad het leven op straat te fotograferen. Door steeds gebruik te maken van dezelfde apparatuur en hetzelfde standpunt, ligt de horizon van alle foto’s steeds op 1 lijn. Nu ze vlak naast elkaar op een bouwhek of schutting gemonteerd zijn, is dat goed te zien. De expositie verfraait de komende 1,5 jaar de openbare ruimte op deze plek.

Het bouwhek als expositieruimte

De foto-expositie is ingericht aan de Arnold Schönberglaan, naast het Mahlerplein, op de Amsterdamse Zuidas. De expositie is een samenwerking tussen projectorganisatie Amsterdam Zuidas, Hello Zuidas en bouwcombinatie ZuidPlus. Ze draagt bij een verbeterde leefbaarheid van het gebied, doordat bezoekers door de foto’s even vergeten dat ze zich dichtbij bouwwerkzaamheden bevinden. “We weten dat de bouw van de passage overlast geeft, maar denken dat we die meer dan compenseren met ‘Streets of the World’.” aldus de betrokken organisaties. De hekken die toegepast zijn, zijn zgn. SITS-hekken (Station in Tijdelijke Situatie).

Aandacht voor veiligheid van bezoekers

Het project heeft langs de schutting met de foto-expositie misschien wel het langste zebrapad van Nederland aangelegd. Ook is het gebied tot woonerf verklaard, waardoor voetgangers voorrang hebben op auto- en fietsverkeer. Auto’s mogen er nog wel komen maar moeten stapvoets rijden. Ook zijn er parkeerplekken opgeheven waar bankjes en plantenbakken komen. Als laatste worden er ook fietsparkeerplekken opgeheven, omdat er in het gebied voldoende ondergrondse stallingen zijn waar fietsers gebruik van kunnen maken. Zo kunnen bezoekers van de expositie op hun gemak alle 195 foto’s bekijken.

"We weten dat de bouw van de passage overlast geeft, maar denken dat we die meer dan compenseren met ‘Streets of the World."
Foto: www.streetsoftheworld.com

Heb jij ook ideeën voor de verfraaiing van bouwhekken?

Deel ze dan met ons! Dat kan via info@blvc.nl, Twitter en LinkedIn.