Kabelgoten

Soms is het bij werkzaamheden nodig om tijdelijk kabels door de openbare ruimte aan te brengen. Bijvoorbeeld voor een tijdelijke energievoorziening. Maar losliggende kabels kunnen gevaarlijk zijn voor de omgeving, vooral als ze een voetpad, fietspad of rijbaan kruisen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruiken van een kabelgoot of -brug. Op deze pagina lichten we een tweetal opties toe.

Kabelbescherming bevordert (verkeers)veiligheid

Onderstaande foto laat in één oogopslag zien waarom tijdelijke kabels beschermd dienen te worden. Fietsers kunnen er op onderuit gaan en voetgangers kunnen erover struikelen. Voor mensen met een beperking (bijv. slecht ter been, visueel beperkt of in een rolstoel) is dit natuurlijk ook erg gevaarlijk. .

Foto: Zo Werken Wij in Amsterdam v2 2017

De foto hieronder laat een nette kabelgoot zien over de straat, maar nog beter was geweest als ook de kabelgoot op het voetpad aan de bovenkant afgesloten was geweest.

Foto: Zo Werken Wij in Amsterdam v2 2017

Kabelgoot of -brug: verschillende opties

Een kabelgoot of brug zorgt ervoor dat enerzijds passanten (m.n. voetgangers en fietsers) veilig de kabels kunnen passeren, zonder valpartijen. Anderzijds beschermt deze de kabels tegen beschadiging en zorgt de goot voor een nette en opgeruimde aanblik van de omgeving. We laten hieronder 2 voorbeelden zien:

The Red Carpet

Deze kabelgoot wordt geproduceerd door Cableguard en kan in Nederland geleverd worden door de Powershop. Het model heet ‘The Red Carpet‘ en is leverbaar in verschillende varianten. Doordat deze kabelgoot relatief lang is, ontstaat er voor fietsers en voetgangers een comfortabele overgang. De moppenstructuur voorkomt dat het oppervlak glad wordt en je erop uitglijdt. Andere voordelen zijn:

  • kan door één persoon worden geplaatst,
  • gemakkelijk te vervoeren,
  • tijd- en kostenbesparing,
  • snel inzetbaar,
  • zichtbaar aanwezig,
  • modulair,
  • snelle installatie
Kabelbrug Euro-Tec

De kabelbrug van Euro-Tec is robuust, gemaakt van stevige kunststof en goed zichtbaar door het gele deksel bovenop. De kabelbruggen zijn voorzien van een noppenstructuur aan de bovenkant, waardoor uitglijden voorkomen wordt.

Bronnen

Voor het schrijven van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Handboek Zo Werken Wij in Amsterdam v2 2017

http://www.euro-tec.nl/page/13/Diversen.html

https://thepowershop.nl/kabel-bescherming.html