350 cementwagens voor parkeergarage Garenmarkt in Leiden

18 september 2018 | Afgelopen maandag en dinsdag hebben 350 cementwagens af en aan gereden om het beton voor de vloer van de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt in hartje Leiden te storten. In minder dan twee dagen tijd storten ze samen 3800 kubieke meter beton in de bouwput.

Dag en nacht rijden de vrachtwagens af en aan

Het beton is bestemd voor de vloer van de tweede ondergrondse parkeergarage in het centrum van Leiden. In een gestage stroom rijden de vrachtwagens af en aan, elke tien minuten eentje. Het beton wordt onder water aangebracht. Vanwege de vereiste kwaliteit mag de constante stroom niet onderbroken worden.

Dit betekent natuurlijk flink wat overlast voor de buurt. Want omdat vanwege de genoemde kwaliteit een continue aanvoer van betonwagens nodig is, rijden de vrachtwagens ook ’s nachts af en aan. In totaal duurt de betonstort 36 uur. Buurtbewoner Fred van der Loo vertelt aan Omroep West: ‘Aan de ene kant is het een huzarenstukje dat ze dit kunnen bouwen in een oud stadscentrum, aan de andere kant zijn we de herrie na anderhalf jaar ook wel zat.’

Het project

Onder de Garenmarkt wordt de tweede ondergrondse parkeergarage van de Leidse binnenstad aangelegd. Eerder werd ook al een ondergrondse garage onder de Lammermarkt gebouwd. Deze parkeergarages zullen er samen voor zorgen dat Leiden goed bereikbaar blijft en voldoende parkeergelegenheid heeft. De parkeergarage aan de Garenmarkt biedt ruimte aan 425 parkeerplaatsen. Er bovenop wordt een groen stadsplein gerealiseerd. Naar verwachting is de parkeergarage in 2020 klaar voor gebruik.

Meer lezen?

Lees op omroepwest.nl het hele artikel over de betonstort. Meer informatie over het project is te vinden op de website van de bouwcombinatie Dura Vermeer – Besix: garenmarktleiden.nl.

 

 

Foto bovenaan: De Leidse Garenmarkt in september 2016 (bron: Google Streetview)