Geluiddempende doeken

Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende klachten van de omgeving over werkzaamheden in hun buurt. Er wordt dan ook steeds meer gebouwd, en ook steeds dichterbij bestaande bebouwing. Om geluidsoverlast bij werkzaamheden te beperken kun je gebruikmaken van geluiddempende doeken, zoals bijvoorbeeld de Noise Control Barrier 2.0 van Heras.

Beperken van bouwlawaai

Geluidsoverlast van werkzaamheden kan deels voorkomen worden, bijvoorbeeld door het nemen van preventieve maatregelen zoals het toepassen van een geluidsarme techniek om funderingen aan te brengen.

Er zijn ook correctieve maatregelen, die getroffen kunnen worden om bouwlawaai te beperken. Deze dragen bij aan het leefbaar houden van de omgeving tijdens het werk, maar ook aan de geluidsoverlast voor de medewerkers op de bouwplaats zelf . Een voorbeeld van zo’n correctieve maatregel is het toepassen van geluiddempende doeken, zoals de Noise Control Barrier 2.0 van Heras.

Noise Control Barrier: versie 2.0

Onlangs bracht Heras Mobile Fencing & Security een vernieuwde versie van hun bestaande Noise Control Barrier op de Europese markt. De website geluidnieuws.nl publiceerde over de bestaande versie twee positieve praktijkervaringen.

De nieuwe 2.0 versie biedt een nog betere geluidreductie, vraagt minder onderhoud, heeft een langere levensduur en is eenvoudiger te verwerken dan de eerste versie. De doeken zijn te koop en te huur.

Hoe werkt het?

De Noise Control Barrier bestaat uit flexibele, gewatteerde doeken van 1,2 x 2,0 meter, die door één medewerker op de bouwhekken in korte tijd bevestigd kunnen worden. Het Whitepaper ‘Geluidsoverlast rond de bouwplaats’ van Heras meldt: “Op een bouwhek van 3,5 meter kunnen eenvoudig 3 delen overlappend worden bevestigd. Zo worden geluidsgolven grotendeels gereflecteerd en bereiken de omgeving dus niet.” Per volledig bouwhek heb je dus 3 doeken nodig. De doeken kunnen voor een reductie van maximaal 32,8 dB zorgen. De doeken kunnen tevens op steigerconstructies en direct op aggregaten geplaatst worden. Daarnaast is het mogelijk om de doeken alleen rondom geluidsbronnen te plaatsen, zoals bijvoorbeeld rondom slijp- en zaagwerkzaamheden of bemalingspompen.

Bekijk op deze animatie de installatie van de doeken:

Materiaal

De doeken zijn gemaakt van een sterk leerachtig materiaal, waardoor ze vandalismeproof zijn. Daarnaast is het materiaal brandwerend, zodat het ook ingezet kan worden op of in de buurt van aggregaten. Het materiaal bestaat uit slechts één laag, dat geen water absorbeert en nauwelijks vuil vasthoudt. Hierdoor gaat het langer mee en is het compact te vervoeren en op te slaan.

Vergelijking met andere geluiddempende methoden

In vergelijking met andere geluidsbeperkende maatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van (een hoge muur van) containers, bespaart het toepassen van doeken meer ruimte en is het voordeliger en flexibeler.

Meer informatie

Op de Heras-website kun je terecht voor meer informatie over de doeken, het aanvragen van een monster, het downloaden van de productsheet of het bekijken van de laboratorium- en praktijktests.

Bronnen

Voor het schrijven van dit artikel maakten wij gebruik van de volgende bronnen:

https://www.heras-mobile.nl/bouwhekken/noise-control-barrier (geraadpleegd op 31-10-19)

https://www.stedenbouw.nl/artikel/heras-noise-control-barrier-2-0-geluidreductie-tot-328-db/ (geraadpleegd op 31-10-19)

http://www.geluidnieuws.nl/n/166heras.html (geraadpleegd op 31-10-19)

 

 

Eerste publicatie: 31 oktober 2019

Foto: stux