MuZIEum: ervaar visuele beperking zelf

Het MuZIEum in Nijmegen geeft je de kans te ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben. Zo word je je bewuster van de uitdagingen waar mensen die niet of slecht kunnen zien (soms letterlijk) tegenaan lopen, en kun je hier bij werkzaamheden nog beter rekening mee houden.

Wat is MuZIEum?

MuZIEum is een ‘ervaringsmuseum over zien en niet zien’ in Nijmegen. Je kunt er op verschillende manieren ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben. Welke uitdagingen kom je dan tegen in het dagelijks leven? En hoe voelt het om een visuele beperking te hebben? Door je te verplaatsen in de schoenen van iemand met een visuele beperking word je je hier bewuster van.

In het MuZIEum kun je bijvoorbeeld een zgn. Donkerbeleving meemaken, waarbij je ervaart hoe het is om als blinde of slechtziende op vakantie te gaan. Een gids neemt je mee door verschillende ruimten waar je in het pikkedonker op de tast en op je gehoor je weg probeert te vinden naar je vakantiebestemming.

Je kunt ook mee op de Expeditie Ribbelroute, waar een slechtziende gids je meeneemt op een route door Nijmegen. Tijdens de expeditie krijg je een teststok mee en draag je een virtual reality-bril, die verschillende oogaandoeningen simuleert. Het filmpje hieronder geeft een goede impressie van de Ribbelroute.

Toegankelijkheid tijdens werkzaamheden

Een ervaring als het MuZIEum biedt, kan je helpen om de toegankelijkheid tijdens werkzaamheden voor mensen met een beperking zo optimaal en veilig mogelijk te maken. Voor mensen met een (visuele) beperking kunnen tijdelijk ingerichte verkeerssituaties op straat, als gevolg van werkzaamheden, erg beangstigend en zelfs onveilig zijn. Vooral als deze gedurende het werk vaak veranderen. Zelf ervaren hoe dat is, stelt je in staat om de tijdelijke inrichting van de openbare ruimte bij werkzaamheden beter te beoordelen op risico’s voor mensen met een beperking en deze zonodig aan te passen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Lees dan ons blog Mensen met een beperking, over maatregelen die je tijdens werkzaamheden kunt nemen om de tijdelijke situatie voor mensen met een beperking veiliger te maken.

Of kijk hier voor al onze artikelen over toegankelijkheid.

 

 

Eerste publicatie: 24 juni 2020

Foto: Pixabay