Ooit gehoord van ‘Japans slopen’?

5 oktober 2018 | Bij het voormalige Post NL-gebouw achter het hoofdstation in Groningen wel: daar gaan ze deze methode toepassen. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is "Japans slopen"?

Japans slopen is eigenlijk het slopen van een gebouw waarbij je zo min mogelijk ruimte om het gebouw heen inneemt, en juist zoveel mogelijk gebruik maakt van het gebouw zelf. Door er bijvoorbeeld bovenop te gaan staan met het sloopmaterieel, en al het sloopafval via de liftschachten van het gebouw af te voeren. Of door juist van onderaf te slopen, waarbij de eerste etage er onder uit gesloopt wordt, en men de rest van het gebouw met behulp van hefbomen naar beneden laat zakken.

Deze laatste methode wordt de ‘daruma-otoshi’-methode genoemd. Deze is vernoemd naar een traditioneel Japans spel. De houten daruma doll is opgebouwd uit vijf stukken die je met een hamertje van onderaf moet wegtikken zonder dat de hele pop instort. Lees hier meer over deze methode.

Wat zijn de voor- en de nadelen?

De voordelen van deze methode van slopen zijn o.a.:

– veiliger want gecontroleerder;
– minder stofoverlast omdat dichterbij de grond wordt gewerkt of afvoer van sloopmaterialen via het gebouw zelf gebeurt;
– minder werkterrein nodig, waardoor er meer ruimte voor de omgeving over blijft.

Het toepassen van deze methode levert dus iets op voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid én de veiligheid. Het nadeel is dat het slopen langer duurt, omdat je gecontroleerder te werk moet gaan.

Waar wordt de methode toegepast in Nederland?

In Nederland is deze methode momenteel toegepast bij de sloop van het voormalige Post NL-gebouw in Groningen. Het gebouw van 8 verdiepingen stond pal naast het spoor en grenst aan een woonwijk. Het voorkomen van stof en overlast wordt dan des te belangrijker, ook al duurt het slopen dan uiteindelijk langer. Lees meer over dit project via deze link. De projectwebsite van Groningen Spoorzone vind je hier.

Ook bij de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam wordt de methode toegepast. Lees ons artikel ‘Start sloop Dijkzigt ziekenhuis met Japanse methode‘.

 

Eerste publicatie: 5 oktober 2018
Laatste aanpassing: 12 juli 2022