Start sloop Dijkzigt ziekenhuis met Japanse methode

Het iconische Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam wordt gesloopt, en wel met de Japanse methode. Lees hier wat dat inhoudt en waarom hiervoor gekozen is.

Vernieuwing Erasmus MC

Het Erasmus MC is bezig met een grootschalige vernieuwing. Onderdeel daarvan is de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis. Door de sloop ontstaat ruimte voor de nieuw te ontwikkelen Erasmus MC Campus. Op deze campus krijgen het Oogziekenhuis Rotterdam, Rijndam Revalidatie en verschillende laboratoria van het samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC en de TU Delft een plek.

Japans slopen: met oog voor de (kwetsbare) omgeving

In de afgelopen periode is het overgrote deel van de asbesthoudende materialen al zorgvuldig uit het oude Dijkzigt ziekenhuis verwijderd. Nu is ook de sloop van het casco van de gebouwen aan de beurt. Omdat deze dichtbij andere, te handhaven gebouwen staat, is gekozen om dit met de Japanse sloopmethode te doen.

Hierbij wordt het gebouw van bovenaf naar beneden toe gesloopt met behulp van kleine kranen die op het dak gehesen worden en die verdieping voor verdieping slopen. Het puin dat bij het slopen ontstaat wordt via de liftschachten afgevoerd. Dit is veiliger voor de omgeving en levert minder overlast op. Dit is van belang omdat de rest van het Erasmus MC tijdens de werkzaamheden in bedrijf blijft. Met name voor patiënten is het van belang dat dit werk met zo min mogelijk (stof)overlast uitgevoerd wordt. De Japanse sloopmethode biedt hiervoor uitkomst. Op 14 juni 2022 werd dan ook de sloopkraan op het dak van een van de Dijkzigt-gebouwen gehesen.

Lees ook ons artikel ‘Ooit gehoord van Japans slopen?’

Live meekijken

Via een webcam die op het Daniel den Hoed Familiehuis is geplaatst, kunnen liefhebbers de sloop live via Youtube volgen:

Aandacht voor duurzaamheid

Bij het slopen van het Dijkzigt ziekenhuis is verder ook veel aandacht voor duurzaamheid. De materialen die eerder al vrijkwamen bij de sloop van de binnenzijde van de gebouwen en geschikt waren voor hergebruik zijn via de website insert.nl te koop aangeboden. Inmiddels is de helft van deze circulaire materialen, zo’n 4.800 stuks, al aan particulieren en bedrijven verkocht.

Ook het vrijkomende beton- en metselpuin kan gerecycled worden door het te breken en er (meng)granulaat van te maken voor de wegenbouw. Oude wapening kan omgesmolten worden voor hergebruik van de metalen.

Meer informatie

Download voor meer informatie over het project een folder van het Erasmus MC over de sloop.

 

Eerste publicatie: 12 juli 2022
Beeld: pixabay.com