Amsterdam zet openbare stroompunten op de kaart

Steeds meer aannemers en bouwers werken met elektrisch materieel. De gemeente Amsterdam stelt haar openbare stroompunten aan hen ter beschikking, zodat gebruik van een vervuilend dieselaggregaat overbodig wordt.

Stroompunten op de kaart

Op de site van de gemeente is een overzichtskaart te vinden, waar alle openbare stroompunten op aangegeven staan. Deze kunnen bijvoorbeeld door een aannemer of bouwer gebruikt worden als tijdelijke stroomaansluiting voor de aansluiting van een bouwkeet aan te sluiten, of als oplaadpunt voor elektrische werktuigen.

“De komende maanden worden er meer punten toegevoegd. Er wordt hard gewerkt aan het  ‘upgraden’ van de openbare stroompunten zodat deze door iedereen veilig en eenvoudig ingezet kunnen worden”, zo meldt de gemeente op haar site.

Hoe werkt het?

Op de site van Amsterdam staat aangegeven hoe je als aannemer of bouwer een stroompunt in gebruik kunt nemen. Grofweg zet je de volgende stappen:

  • Via de overzichtskaart kun je zien of zich in de buurt van jouw werk een openbaar stroompunt bevindt.
  • Als je op de kaart op het specifieke stroompunt klikt, krijg je de contactgegevens van de beheerder van dat bewuste stroompunt te zien.
  • De beheerder kan aangeven of het stroompunt beschikbaar is in de periode dat je er gebruik van wilt maken, en of er specifieke kennis / expertise nodig is om het stroompunt te kunnen gebruiken.
  • Het gebruik is ongelimiteerd, mits het binnen de belastbaarheid van de aansluiting blijft.
  • Er kunnen kosten verbonden zijn aan het gebruik.

Kijk voor meer informatie op de site zelf.

Groen alternatief voor dieselaggregaten

Door gebruik te maken van stroompunten wordt in veel gevallen een dieselaggregaat overbodig. Daarmee bieden de openbare stroompunten een groen alternatief, en daarmee een schonere en stillere energievoorziening op de bouwplaats. En dit komt weer de leefbaarheid in de omgeving van het project ten goede.

Meer lezen

Lees op onze overzichtspagina BLVC en duurzaamheid op de bouwplaats meer over o.a. groene energie op de bouwplaats en elektrisch werken.

 

Eerste publicatie: 24 augustus 2020
Laatste aanpassing: 25 augustus 2020

Beeld: Gemeente Amsterdam