Wereldprimeur: de eerste elektrische betonmixer

In Amsterdam werd op 1 september 2020 een wereldprimeur gepresenteerd: de eerste volledig elektrische betonmixer werd onthuld voor de Stopera. Zowel de mixer zelf als de vrachtwagen die de mixer vervoert, worden geheel elektrisch aangedreven.

Voordelen

Door de elektrische aandrijving van de mixer en de vrachtauto is de betonmixer geluidsstil en stoot deze geen CO2 of stikstof uit. Gebruik van deze betonmixer heeft daardoor geen negatieve effecten op de leefbaarheid in de omgeving van een project, zoals dat bij benzine of diesel aangedreven betonmixers wel het geval is. Ook de omgeving van de bouwroute (route van betoncentrale tot aan project) plukt er de vruchten van.

Duurzaam bouwen heeft potentie

Betonproducent Kijlstra is de trotse eigenaar van de elektrische betonmixer. Samen met Bontrup Mortel Circulair runt het bedrijf een betonfabriek in de Amsterdamse haven. Met behulp van de elektrische betonmixer geven beide bedrijven concreet vorm aan het duurzaamheidsbeleid van zowel de gemeente Amsterdam als die van de Amsterdamse haven (Port of Amsterdam).

Op de site van Port of Amsterdam vertelt Marieke van Doorninck, de Amsterdamse wethouder van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid: “In Amsterdam stellen we hoge duurzaamheidseisen aan nieuwe woningen die worden gebouwd. Maar het is minstens zo belangrijk dat het bouwen van deze woningen ook op een zo’n duurzaam mogelijke manier gebeurt. Dat is niet alleen prettig voor de omgeving, omdat het gepaard gaat met minder lawaai, maar helpt ons ook bij de stikstofproblematiek.”

Technisch directeur van Kijlstra René Kors onderstreept de potentie van het verduurzaming van betonmixers: “Er zijn zo’n 100 betoncentrales in Nederland. Vanuit elke fabriek vertrekken dagelijks vrachtwagens en betonmixers. Als elektriciteit of waterstof in onze sector de norm wordt, creëren we een gigantisch milieuvoordeel.”

Meer lezen

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens op deze pagina’s:

BLOG | Elektrisch werken
BLVC en de duurzame bouwplaats
Groene energie op de bouwplaats

 

Eerste publicatie: 2 september 2020
Foto: Pixabay