Houd de lijn vrij!

Teken het manifest voor obstakelvrije geleidelijnen

Mensen met een visuele beperking gebruiken geleidelijnen in de openbare ruimte om veilig van A naar B te komen. Maar zij komen op deze geribbelde tegels vaak obstakels tegen, die voor hen gevaarlijk kunnen zijn. "Houd de lijn vrij!" is een oproep aan alle Nederlanders om de geleidelijnen obstakelvrij te houden.

Nog veel onwetendheid

Veel Nederlanders weten niet waar geleidelijnen, de geribbelde tegels in trottoirs en perrons, toe dienen. Volgens de initiatiefnemer voor ‘Houd de lijn vrij!’, het Bartiméus Fonds, houdt 56% van de Nederlanders geen rekening met het vrijhouden van de geleidelijnen. Er worden fietsen, reclameborden en soms zelfs hele terrassen op gezet. Daarom voert het fonds al voor het derde jaar op rij campagne en vraagt zo aandacht voor het obstakelvrij houden van de lijnen.

'Houd de lijn vrij!'-stoeptegel

Met de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel worden weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen geattendeerd. De eerste gemeenten, zoals Zaanstad, Venlo en Huizen hebben ze al geplaatst. Hoe meer gemeenten deze stoeptegels plaatsen, hoe veiliger mensen met een visuele beperking over straat kunnen. Je kunt de stoeptegel hier bestellen.

Veiligheid voor visueel beperkten tijdens werkzaamheden

Als gevolg van werkzaamheden kan het nodig zijn om de omliggende openbare ruimte tijdelijk anders in te richten. Ook dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan het creëren van een veilige situatie voor slechtziende of blinde mensen. Hoe je dat kunt doen, lees je in ons blog Mensen met een beperking.

Teken het manifest

Wil jij ook dat mensen die slechtziend of blind zijn in jouw gemeente veilig en zelfstandig hun weg kunnen vinden? Teken dan nu het manifest en zeg ‘ja’ tegen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel! In het najaar wordt het manifest overhandigd aan elke gemeente waarvoor handtekeningen zijn binnengekomen.

Eerste publicatie: 15 september 2020
Foto: Houd de lijn vrij!