‘Last minute’ checken van BLVC-risico’s

Een Last Minute Risico Analyse (LMRA) helpt je om, vlak voordat je start met werken, na te gaan of je overal aan gedacht hebt. Wij hebben er één op het gebied van BLVC gemaakt.

LMRA: wat is het?

Een Last Minute Risico Analyse (LMRA) is een extra veiligheidscheck voor en door medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Door vlak voor start de LMRA toe te passen, voer je een laatste check uit op mogelijke risico’s voor de medewerkers en de omgeving, en kun je als nodig nog extra maatregelen treffen.

Hoewel het uitvoeren van risicoanalyses in ruimtelijke projecten gemeengoed is geworden, is de daadwerkelijke uitvoering buiten in de praktijk toch vaak net even anders. Een LMRA geeft je de kans om eventuele nieuwe risico’s te identificeren en de kans van optreden te verkleinen of zelfs weg te nemen.

LMRA voor BLVC: veiligheid en houding, óók bij inzet van klein materieel

Bij het uitvoeren van infra- of bouwprojecten komen er heel wat risico’s om de hoek kijken. In ons BLVC-risicodossier hebben we ze op een rij gezet.

Hoewel er bij de inzet van groot materieel vaak veel aandacht is voor de risico’s, wordt dit bij de inzet van klein materieel vaak over het hoofd gezien. Relatief veel meldingen die bij projecten binnenkomen over hinder, gaan over het gebruik van een aggregaat, een trilplaat of een boormachine. Hier valt dus nog veel te winnen. Met het toepassen van een LMRA voor de inzet van klein materieel kun je dit voorkomen.

De focus van de LMRA voor BLVC ligt enerzijds op veiligheid:

 

En anderzijds op de voor BLVC benodigde werkhouding. Deze laatste is vooral gericht op samenwerking en openstaan voor je (project)omgeving:

Downloaden

Download de LMRA hier als pdf

 

 

 

Eerste publicatie: 26 maart 2021
Laatste aanpassing: 30 maart 2021
Foto: Martin van Welzen