Overal en altijd ‘pop-up power’ met Wattsun

De Wattsun is een oplaadbaar batterijsysteem dat op elke gewenste plek op en rond de bouwplaats duurzame stroom levert voor klein elektrisch materieel. Het biedt hiermee een flexibel, schoon en stil alternatief voor het welbekende aggregaat. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is de Wattsun?

De Wattsun is een draagbaar batterijsysteem, waarmee je op elke gewenste plek voorzien bent van energie, ook wel ‘Pop-up power’ genoemd. De individuele batterijen kunnen met groene stroom worden opgeladen, en vervolgens meegenomen worden naar de plek waar je aan het werk moet. Je kunt de Wattsun gebruiken voor kleine apparaten in een bouwkeet, voor het opladen van accu’s voor klein elektrisch materieel maar ook voor het direct inpluggen van dat kleine materieel.

De Wattsun vormt hiermee een schoon, stil en goedkoper alternatief voor het veel gebruikte dieselaggregaat. Het systeem draagt daardoor bij aan een duurzame en emissievrije werkwijze bij infra- en bouwprojecten, dat door opdrachtgevers steeds vaker gevraagd wordt. In onderstaande video laat aannemer KWS zien hoe zij de Wattsun in de Amsterdamse Houthaven inzetten:

Eigenschappen

Het lithium-ion batterijsysteem van Wattsun bestaat uit een Dock, al dan niet in combinatie met een Pack voor extra batterijcapaciteit.

Een Dock is beschikbaar in 2 soorten en heeft de volgende eigenschappen:

 • Levert 220-240 kWh
 • Continue vermogen: 1500 of 2000 Watt
 • Piekvermogen: 3500 Watt
 • Batterijcapaciteit: 1400 Wh
 • Gewicht: ongeveer 17 kg
 • Afmetingen: 51 x 34 x 22 cm
 • Oplaadtijd: 4,5 uur

Een Pack heeft de volgende eigenschappen:

 • Batterijcapaciteit: 1600 Wh
 • Gewicht: ongeveer 15 kg
 • Afmetingen: 51 x 34 x 22 cm
 • Oplaadtijd: 5 uur

Meer specificaties kun je terugvinden in deze brochure.

Voordelen op een rij

Het werken met een Wattsun levert de volgende voordelen op:

 • Energie op maat: de draagbare elementen kunnen gestapeld worden om in de gewenste energiebehoefte te voorzien (met een maximale batterijcapaciteit van 7800 Wh). De elementen hoeven onderling niet gekoppeld te worden met bijv. een kabel, het op elkaar stapelen is voldoende. Daarnaast kunnen de lege modules tijdens het gebruik verwisseld worden, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten.
 • Plug & play: na een druk op de knop en het insteken van de stekker kun je meteen aan het werk. Je hoeft niet meer te zoeken naar een stopcontact, kabels te leggen of een aggregaat te installeren.
 • Milieu- en mensvriendelijk: de Wattsun is stil en schoon, en veroorzaakt geen geluidsoverlast of uitstoot van CO2, stikstof of roet. Hierdoor is de Wattsun zowel binnen als buiten te gebruiken.
 • Relatief goedkoop: bij een gebruik van 3 uur per dag gedurende 180 dagen per jaar, zijn de energiekosten €100,-, terwijl je daarnaast brandstofkosten bespaart (bij een aggregaat kunnen deze bij hetzelfde gebruik meer dan €1200,- per jaar zijn).

Kopen of huren

Je kunt de Wattsun kopen: op de site van Wattsun vind je hierover bij ‘Producten’ meer informatie.

Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om de Wattsun te huren via Boels. Je vindt de Wattsun via de onderdelen Huren > Energie & verlichting > Battery packs.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Wattsun, kun je een kijkje nemen op de Wattsun-site.

Wil je meer lezen over duurzaamheid op de bouwplaats? Kijk dan op onze pagina BLVC en de duurzame bouwplaats.

Eerste publicatie: 20 juli 2021
Foto: Wattsun