Duurzame grondafvoer via het water

Praktijkvoorbeeld Libau-eiland in de Amsterdamse Houthaven

Bij de bouwwerkzaamheden op het Libau-eiland in de Amsterdamse Houthaven wordt afgegraven grond via het water naar elders in de stad vervoerd om hergebruikt te worden. Dit brengt veel voordelen voor de stad met zich mee. Lees daar in dit artikel meer over.

50 schepen i.p.v. 1400 vrachtwagens

In de Amsterdamse Houthaven wordt al enige tijd gebouwd aan een nieuwe duurzame woonwijk met o.a. 2.700 woningen, commerciële ruimtes en maatschappelijke voorzieningen. De wijk wordt gebouwd op 7 eilanden, die het IJ in steken. Eén van die eilanden is het Libau-eiland. Hier is aannemer De Nijs onlangs in opdracht van ontwikkelaar BPD gestart met de bouw van in totaal 116 woningen.

Onder de woningen komt een parkeergarage. Om deze te kunnen aanleggen wordt er maar liefst 25.000 m3 grond afgegraven. Deze grond moet afgevoerd worden. In plaats van dit via de weg te doen met vrachtwagens, wordt de grond van dit project via het IJ afgevoerd met schepen. Omdat schepen vele malen groter zijn dan vrachtwagens, kan alle grond met 50 schepen afgevoerd worden. Als de grond via de weg zou worden afgevoerd, zouden hier maar liefst 1.400 vrachtwagens voor nodig zijn.

De af te voeren grond wordt bij andere projecten in de stad hergebruikt, zoals bijvoorbeeld in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. Alleen schone grond wordt hergebruikt.

Bekijk in deze video van de gemeente Amsterdam hoe dit in zijn werk gaat:

Voordelen

Het afvoeren over het water zorgt voor een vermindering van het vrachtverkeer over het stedelijke wegennet. Dit levert de stad de volgende voordelen op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid op:

  • Betere doorstroming van het verkeer op de weg,
  • Minder CO2-uitstoot,
  • Gezondere luchtkwaliteit door minder uitstoot van stikstof en fijnstof,
  • Lager risico op potentieel gevaarlijke verkeerssituaties met fietsers en voetgangers,
  • Minder geluidsoverlast,
  • Beperken van de belasting van de stedelijke infrastructuur (wegen, bruggen, kademuren).

Doordat de schone grond elders in de stad hergebruikt wordt, levert deze werkwijze hiernaast ook een bijdrage aan duurzaamheid en circulariteit.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project Houthaven, kun je kijken op: www.amsterdam.nl/houthaven

Meer informatie over bouwlogistiek over water, vind je in ons BLOG | Bouwlogistiek over water. Of neem een kijkje op de pagina Vervoer over water voor gerelateerde artikelen.

 

Eerste publicatie: 2 maart 2022

Foto: Pixabay