Bouwhubs in Amsterdam

In de binnenstedelijke bouwlogistiek zijn bouwhubs in opkomst. Ook in Amsterdam, waar momenteel meerdere bouwhubs actief zijn of voorbereid worden. Ze bevinden zich voornamelijk in het Westelijke Havengebied, respectievelijk aan de Ankerweg en de Papierweg. Lees hieronder meer over deze bouwhubs en over hun positieve effecten op bereikbaarheid en leefbaarheid.

Positieve BLVC-effecten van bouwhubs

Bouwhubs dragen op verschillende manieren bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving van werkzaamheden:

  • Minder transportbewegingen door de stad, omdat de transportmiddelen vanuit de hub efficiënter beladen worden. Hierdoor wordt het stedelijk wegennet minder zwaar belast en is er minder CO2-uitstoot met een verbetering van de lokale luchtkwaliteit als gevolg.
  • Sneller vrachten lossen, zowel op de hub als op de bouwlocatie (met positief effect voor de bereikbaarheid en leefbaarheid rondom de bouwlocatie).
  • Minder ruimte nodig voor het laden en lossen, want de transportmiddelen kunnen worden afgestemd op de locatie.
  • De beschikbare ruimte op de bouwhub kan ingezet worden om producten te prefabriceren, waardoor de bouwplaats zelf minder ruimte in hoeft te nemen.
  • Snellere productie door inzetten van dagpakketten, omdat bouwvakkers en installateurs hun materialen niet meer bij elkaar hoeven te zoeken maar meteen aan de slag kunnen.
  • De bouwhub kan ook fungeren als parkeerplaats voor het bouwplaatspersoneel, dat gezamenlijk vanaf de bouwhub naar de bouwplaats vervoerd kan worden.

Bouwhubs op de kaart

Op bouwhubs.nl staan de bij ons bekende bouwhubs in Nederland op de kaart. Wil je jouw bouwhub hier ook laten opnemen? Stuur dan een mail naar info@blvc.nl.

 

Datum eerste publicatie: 8 mei 2019
Laatste aanpassing: 22 maart 2023